In december 1974 namen Bernise en Arsène de slagerij van Omer De Walsche over op het Dorpsplein te Evergem. Het was een kleine slagerij met eigen slachthuis. Dus was de aankoop van levend rundvlees al snel één van de troeven. Door de opleiding van Arsène, bij een slager in Gent, werd daar al snel huisbereide charcuterie aan toegevoegd. Ze waren ook één van de eerste slagers die kip aan ’t spit aanboden en klaargemaakte gerechten zoals stoverij, spaghetti en balletjes in tomatensaus.
De zaak draaide
goed en al snel was er nood aan personeel. Maar uiteindelijk werd de infrastructuur te klein en werd er beslist om uit te breiden. Dit
kon jammer genoeg niet op het Dorpsplein, dus kochten Arsène en Bernise de autogarage van Blondia in de Kapellestraat. Gedurende vele
maanden werd daar aan een nieuwe winkel en een ruim atelier gebouwd. Een grote troef was de eigen parking voor de winkel.
Na
4 jaar economie en een korte, technische opleiding in de slagerijschool Ter Groene Poorte als slager-speklager kwam Jeroen in 1997 het
team versterken. Maar de jongste telg, Lieven, bleef ook niet stil zitten en was ondertussen ook bezig met de beroepsopleiding
slager-spekslager-traiteur-banket aannemer. Twee jaar later kwam ook hij in de zaak. Vol ambitie begonnen de twee broers aan hun
carrière.
Al snel was de
winkel en het atelier opnieuw te klein. Door het veranderende koopgedrag en vraag van de klant moest het assortiment uitgebreid
worden. Na een lange denkoefening van 2 jaar werd de slagerij in 2010 afgebroken. Er werd een stuk bijgebouwd en een volledig nieuw
atelier gezet met een extra verdieping voor opslag. Door de opslagruimte naar de 1e verdieping te brengen werd een meer ruimte
gecreëerd voor productie. In oktober 2011 werd de nieuwe slagerij, die op de dag van vandaag nog steeds voldoet aan de strengste
normen, geopend.
Tot op de dag van vandaag bieden ze een ruim aanbod vers vlees, waarvan het rundvlees in Evergem gekweekt
wordt en door Arsène nog steeds gekeurd wordt. Verschillende varkensrassen waaronder, de Duke of Berkshire en Doroc d’Olives behoren
tot het assortiment. Een heel uitgebreid gamma panklare gerechten, charcuterie, dagschotels, zuivel en niet te vergeten groenten en
fruit zijn nu de sterkste troeven van deze slagerij. Ondertussen bestaat het team uit 15 mensen, aangevuld met gemotiveerde studenten
in het weekend.
En ja, hard werken en innoveren loont!
In 2015 kregen Arsène en Bernise de VEZO voor hun carrière.
Maar ook Jeroen en Lieven zaten vol ambitie. Door hun deelname aan de nationale vak wedstrijd voor Belgische ambachtelijke slagers in 2015, op Meat Expo, werden de 2 zonen uitgeroepen tot 4e beste ambachtelijke slagers van België. Ze wonnen met hun huisbereide salami de prijs voor beste ambachtelijk salami van België.
Door de gemeente Evergem werden ze in 2016 daarvoor bekroond tot verdienstelijke inwoner van Evergem.
In 2018 deden ze deze prestatie nog eens over, maar dan nog beter. Op dezelfde wedstrijd werden ze uitgeroepen tot 3e beste ambachtelijke slager van België en wonnen ze met hun nieuwe, innovatieve salami opnieuw de prijs voor beste ambachtelijk salami van België, aangevuld met verschillende medailles voor onder andere gekookte beenham, rauwe ham en Parijse worst.
Tussen 2013 en 2016 haalden ze ook het HIB label van Unizo (Handmade In Belgium) en kregen ze van de FOD economie het label van Erkend Ambacht.
In 2019 bestaat de slagerij 45 jaar. Dit wordt volop gevierd met een feestjaar met tal van prijzen en speciale acties. Dat jaar wordt Lieven ook uitgenodigd om jurylid te zijn tijdens de wedstrijd Het Gouden Mes". Deze wedstrijd werd ge-organiseerd op de BIBAC Plus beurs waar de koninklijke landsbond der beenhouwers, spekslagers en traiteurs er dat jaar hun 125-jarige bestaan vierden.
In 2022 wordt de slagerij genomineerd voor de Trends Gazelle als snelstgroeiende onderneming in Oost-Vlaanderen.
Slagerij Van de Velde krijgt in 2022 ook de medaille voor het behalen van het meesterschap. Deze medaille werd overhandigd door premier Alexander De Croo.
In april 2022 stapt Goethals Wout als werkend vennoot in de zaak. Om de continuïteit, groei en toekomstige foodtrends van de zaak te verzekeren, hebben Jeroen en Lieven er alle vertrouwen in dat Wout daar de geknipte persoon voor is.
Wout werkt trouwens sinds 2015 als student bij Slagerij Van de Velde. In 2018 begon hij als fulltime slager. Hij weet dus heel goed hoe de zaak draait en hoe die verder uit te bouwen voor de toekomst.